середу, 23 лютого 2011 р.

Виявляється - це можливо

Мені стало цікаво, чи зможуть мої учні писати оповідання на одну літеру...
Знайшла приклади таких оповідань. Спробували писати.
Ось, що у нас вийшло:

"Знову забіліла зима,
Замела землю,
Зронила золоті зорі.
Зранку зяблик знайшов заготовлені зернятка.
Задоволений з'їв знахідку.
Застрибав, зігрівся, заспівав звеселяючись.
Зима замилувалася.
Зяблик засміявся, заблимав задоволеними зіницями."

(Оповідання склав Гузан Артем, учень 6-а класу).

"Хитрий хом'як хліба хотів,

Хмуро хатою ходив."

(Рома Пасимків, учениця 6-а класу).

"Зима завіяла зранечка,
Збудила Зіну Зіновіївну.
Зранку Зіночка зраділа,
Звечора - захворіла"...

(Дьорка Марія, учениця 5-б класу)

"Забіяка зяблик зацвірінькав зранку.
Задоволений защебетав і злетів на огорожу.
Звідти заоохочував, закликав зозулю закувати.
Заметушився і залетів у землянку"

(Павлів Наталя, учениця 6-а класу)

"Зернятка Землю заселяють,
землероба звеселяють"

(Хабазня Юлія, учениця 6-а класу)

"Землероби землю здорову зорали,
зазеленіла, зраділа Земля,
завдяки зернятку"


(Коліщак Оксана, учениця 6-а класу)

"Фіолетовий фазан фарбував фонтан"
(Опришко Василина, учениця 4-а класу)

понеділок, 21 лютого 2011 р.

Чому кішка з’їла паростки пшениці


Сьогодні на гуртку «Домашні улюбленці» Мар’яна повідомила, що її киця з’їла паростки пшениці, які вона виростила.

Діти розказали, що помічали, що коти їдять траву, обгризають кімнатні квіти, або гризуть сухі букети…Ми поцікавилися, що заставило кицю вдатися до такого? Пустощі чи може брак вітамінів? Що стосується вітамінів, то в природних умовах організм здорової кішки сам виробляє всі необхідні їй вітаміни, які не надходять в її організм разом з м’ясом її жертв. Кішки їдять не всякі, перші-ліпші рослини, а тільки злакові трави (тобто ті, у яких в період дозрівання насіння утворюється колосок або подібність колоска), трави подібні до осоки.

Турботливі господарі вирощують для своїх кішок овес, який швидко дає соковиту зелену травичку. До речі сказати, овес є найбільш підходящою рослиною для багатьох тварин. Його із задоволенням їдять, наприклад, ведмеді, особливо в період молочно-воскової стиглості.

Час від часу і організм кішки вимагає прийняття якої-небудь грубої їжі (наприклад, трави) для «очищення» шлунка, а точніше – для нормалізації його роботи. У період линьки кішка при вилизуванні своєї шубки проковтує багато вовни і в неї з’являється потреба до поїдання трави для прискорення процесу зригування.

Дякуючи киці Маряни, ми отримали корисну інформацію, якою скористаємося і потішимо своїх котиків.

середу, 16 лютого 2011 р.

"ЕКОКОЛОБКИ"

Наше" пшеничне поле"


Вас вітає гурток "ЕКОКОЛОБОК"
Ми любимо свої рослини
Ведемо листок спостережень

вівторок, 15 лютого 2011 р.

Коли є хліб - є добробут

Хліб ... За всіх часів, у всіх народів найбільшим скарбом і святинею вважався хліб. Творячи щоденну молитву, людина просить Бога: "Хліб наш насущний дай нам сьогодні".
Чи знаєте ви, як пахне хліб? Давайте відчуємо цей запах, на хвильку затамувавши подих. Неповторний запах. Він робить хліб живим. Хліб - це маленьке зернятко, яке нагодує дитину у сповиточку. Це - і перші ніжно-зелені паростки, і тихе шелестіння золотого колосся, і дзвінка пісня жайворонка в блакитному небі в спекотний день над безмежжям хлібного лану.
Коли є хліб - є добробут. Коли його не стає - приходить лихо. Споконвіку українці були хліборобами. Всі ми добре знаємо скільки людей загинуло під час голодомору 1932- 1933 років. Який це злочин - відібрати хліб у тих, хто його вирощує. Які ми щасливі, що маємо хліба вдосталь.
Хай буде хліб завжди, свіжий і святий. Хай ніколи не черствіє, бо, як кажуть, коли черствіє хліб, то черствіють й душі.

(За матеріалами енциклопедії підготувала Коваль Мар'яна, учениця 5 - а класу )

Наша виставка

В ході проекту "Сила від хліба, хліб від землі" ми організували шкільну виставку малюнків.
Виставка вийшла яскрава і це лише початок...

Хай буде хліб завжди!

Дякунович Божена 7 - а
Присяжнюк Владислав 7 - а
Матвіїшин Олександр 7 - а


Засанська Настя 7- а
Кухаренко Таня 7 - а
Бригидін Вікторія 7 - а
Пульків Ірина 7 - а
Лисій Софія 7 - а
Шпильченко Віктор 7 - б
Бажанов Микита 6 - б
Каліцун Альона 6 - а




Бендз Марта 6 - б
Годзінець Роман 7 - б
Стецівка Настя 6 - б
Федірко Юліан 6 - б
Гаврильців Ірина 7 - а

От так!

Моя бабуся працює на хлібокомбінаті, який знаходиться в селі Слобідка. Вони працюють по 12 годин на добу і виготовляють по 7-8 тисяч хлібів за зміну. Цей хліб реалізують в магазинах Стрия, Львова та Сколе.
Артем Мазуркевич, 5-а клас

Довгий шлях зернятка

Пшениця - основна і найважливіша продовольча культура в багатьох країнах світу. В нашій країні пшениця відома, як культура, біля 5 тисяч років. Пшениця буває різних сортів - м'ягка і тверда. М'ягка пшениця використовується для виготовлення борошна, яке направляється в хлібопекарні та кондитерські підприємства, а тверда - для макаронних виробів. Для того, щоб ми смакували запашним хлібом, зерно проходить складний і довгий шлях. Спочатку зерно треба посіяти, зібрати, завезти на елеватори, а потім до млина. На млині зерно очищають, промивають і лише потім зерно іде на помол. Одна зернина проходить більш, ніж 100 станків і різних механізмів, поки отримаємо борошно! Бережіть хліб! Хліб всьому голова. Пам'ятайте, який довгий шлях зерна і скільки людей працювало, щоб на нашому столі завжди був хліб.

Розповідь підготував Олег Гладун, учень 6-а класу.
Тато Олега працює на млині.

пʼятницю, 11 лютого 2011 р.

Кубинські прислів’я

Хто говорить – сіє, хто слухає – збирає!

▪У кого хліб, у того й правосуддя;

▪Голодному хліб сниться;

▪Хліб – вірний товариш;

▪Хто сіє – той і жне;

▪Всяк збирає те, що сіє;

▪Не посієш зерна – не буде й качана;

▪Добрий рік, як пшениця вродить;

▪Зерно по зерну, курка воло набила;

▪У доброго чоловіка і хліб не черствий;

Знайшла і записала Ковбаснюк Юлія, 4-а клас, гурток "Екоколобок"(проект "Сила від хліба, хліб від землі")

понеділок, 7 лютого 2011 р.

На занятті гуртка

Обговорюємо на гуртку результати спостережень за тиждень. Продовжуємо роботу в проекті "Сила від хліба, хліб від землі".Сьогодні отримали завдання дізнатися, який хліб продають в наших магазинах і за якою ціною?

середу, 2 лютого 2011 р.

"Шлях до успіху"


УЧАСТЬ У МАЙСТЕР-КЛАСІ ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТІВ З МОНІТОРИНГУ ЗА ПРОГРАМОЮ "ШЛЯХ ДО УСПІХУ"
29-30 січня у місті Кам'янець-Подільському.
Про МК можна прочитати на сайті програми http://uspih.iteach.com.ua/news/program/?pid=1169

Учні 6 - б класу презентують свої моделі саду


Марія
Захар
Настя
Володя
Віталік
Оксана
Микита
Проект з природо знавства "Моделюємо сад"।
Мета проекту: Навчитися моделювати сад;
публічний захист проекту;
показати вміння бути позитивним критиком;
Фото: Марти Бендз
Захист проектів перевершив усі сподівання. Учні професійно захищали свої роботи і оцінювали роботи однокласників. Вони не просто хвалили роботи, а давали свої пропозиції, щодо вдосконалення кожної роботи.З класу макети були виставлені в шкільному коридорі, де їх оглядали учні, батьки і гості школи. Можливо серед шестикласників ростуть майбутні дизайнери та архітектори...

вівторок, 1 лютого 2011 р.

Перші спроби пера


Хліб

Хліб – це щастя,

Хліб – це сила.

Не одна людина його ростила:

Комбайнери, пекарі,

Трактористи – не ледарі,

Працьовиті, дужі люди,

Хліб робили не байдуже.

То ж шануймо друзі хліб,

Щоб здоровим був наш рід!

Сидорак Семен, учень 4-а класу, гурток «Екоколобок»