вівторок, 13 березня 2012 р.

Перший в світі!


Едельвейс

Виявляється, едельвейс альпійський, чи білотка альпійська (так рослину називають в Карпатах) - це перша рослина в світі, за охорону якої виступила ціла держава. У 1878 році рішенням уряду Швейцарії легендарну «квітку скель» - едельвейс в Альпах було визначено рідкісною рослиною, яка перебуває під цілковитою опікою держави і закону. Отже, саме від едельвейса почалась категорія рідкісних видів рослин, яким зараз гарантується захист в багатьох країнах світу.

Едельвейси в природі України

Ці унікальні рослини є справжньою рідкістю в Карпатах. З'явились вони там, як вважають вчені, у післяльодовиковий період, а, можливо, і дещо раніше. Тепер цей вид можна побачити лише поодиноко на окремих вершинах Свидовецького, Мармароського і Чорногірського хребтів. Там, на висоті до 1850 м над рівнем моря, є виходи вапнякових скель. Саме на них, над проваллям та урвищами, збереглись ці неповторні квітки.

Хто змінює природу Антарктиди?


Острів Маріон вже зараз колонізований травою виду Agrostis stolonifera, насіння якої приноситься вітрами з Патагонії
Антарктида знаходиться під постійною загрозою вторгнення чужих для неї видів флори і фауни.
Біологи виявили, що люди, що приїжджають на шостий континент, привозять на одязі і в речах насіння і спори рослин, і навіть живих комах.
Вже зараз на ділянках континенту, вільних від льоду, ростуть трави і інші рослини, які не характерні для Антарктиди.
"Раніше люди нам не вірили, думаючи, що в антарктичних льодах нічого рости не може, - говорить керівник групи дослідників професор Стівен Чоун з університету Стелленбош в ЮАР. - Вони забувають, що приблизно 1% території континенту вільна від льоду, і що температура в цих районах постійно росте із-за глобального потепління".
Особливе це явище помітно на Антарктичному півострові, який витягувався у бік південного краю Південної Америки. Тут середня температура виросла на 3 градуси за половину століття, значно більше, ніж в середньому по світу.
"Антарктика має власну екологію, в основному мікробну, а на півострові є два види корінних рослин, які піддаються тиску з боку прибульців", - розповідає професор Чоун.
Морське природне середовище також переживає зміни - в антарктичних прибережних водах все частіше з'являються велетенські краби, які поселяються в районах, що раніше були для них занадто холодними.
Насіння розноситься на взутті дослідників, подорожуючих по Антарктиці
В ході Міжнародного полярного року в 2007-2008 роках дослідники збирали проби з одягу туристів, керівників туристських груп, учених і працівників полярних станцій.
Виявилось, що кожен приїжджий має на своєму одязі в середньому по 9,5 шт. насіння, при чому учені в цьому сенсі куди більше грішні, ніж туристи.
Це означає, що щорічно в Антарктиду заноситься приблизно 70 тисяч насінин. Причому велика їх частина належить до видів рослин, що ростуть в Північній півкулі, незважаючи на близькість Південної Америки.
Близько половини з них мають місцем свого походження холодні області, що полегшує їх виживання в умовах Антарктиди.
На острові Десепшен в 100 км на північний захід від півострова, вже зараз затвердилися два види трав і два види бліх-ногохвісток, які мешкають у верхніх шарах грунту і в опалому листі.
На західних схилах самого Антарктичного півострова поряд з чотирма дослідницькими станціями помічена порість трави виду Poa annua(тонконіг однорічний). Ця трава вже колонізувала декілька антарктичних островів, де вона стала пануючим видом рослинності.
Міжнародний договір по Антарктиці не передбачає обов'язкових заходів контролю за сторонньою флорою і фауною. Проте біологи вважають, що людина несе моральну відповідальність за збереження континенту в первозданному вигляді.
Як вказує професор Чоун, якщо не прийняти заходів по очищенню вже зараз, через сто років на континенті затвердяться невеликі вогнища, які дуже нагадуватимуть острови в Південній Атлантиці типу острова Святого Георгія, де прийшла флора і фауна, особливо щурі, радикально змінили місцеву екологію.

За матеріалами BBC News