середу, 20 квітня 2011 р.

Вони отримали сертифікати!

Команда і фасилітатор - СПІЛЬНОТА!


Вони працювали в проекті "Небезпечна вода"( 8-а, 6-а)
Група 7-а, що захистила проект"Вчись і ти, як книгу берегти"
(класний керівник та бібліотекар - група підримки!)

Сьогодні захистили свої проекти дві групи учнів, які навчалися за програмою розвитку ООН "Шлях до успіху". Вивчаючи курс "Комп'ютерні технології для місцевої спільноти"діти навчаються не тільки інформаційним технологіям, але й здобувають навички критичного мислення, кооперативного навчання та проектної діяльності. Теми для проектів обрали актуальні для своїх спільнот. "Небезпечна вода" - проект, який розкриває погляд на стихійні лиха, зокрема повені і паводки від яких потерпає Львівщина. Учні розробили листівки з порадами, як діяти під час повені чи паводку і роздали їх учням школи, для поширення серед рідних. Прочитали в класі доповідь про повені, дали інтерв'ю на телебаченні, запросили в школу керівника страхової компанії для роз'яснювальної роботи по захисту майна. Друга група захистила проект "Вчись і ти, як книгу берегти". В ході проекту було відремонтовано більше 200 книжок і розроблені пам'ятки читача, які роздали у всі класи. П'ятеро дівчаток 7-а класу за три тижні зуміли залучити до роботи загін волонтерів, які допомагали в роботі. Cподіваємося, що це гарний почин. На практиці робота буде продовжуватись, а рейди з перевірки стану підручників допоможуть зберегти книжки в належному стані. Підростає надійна і не байдужа до проблем спільноти зміна. На захисті проектів був присутній завідувач курсами ЦО м.Стрия Наливайко Д.Д., адміністрація школи, вчителі та учні, бібліотекар школи. Захист проектів знімало шкільне телебачення "Ровесник".

неділю, 17 квітня 2011 р.

Де пам'ять є - там слів не треба...

http://chaes-1986.narod.ru/Geroi-pogegniki.htm

Деякі факти про Чорнобиль

Білорусь отримала 70% радіаційного забруднення з Чорнобиля
Так, не Україна, а саме Білорусь постраждала найбільше. П'ята частина (!) сільськогосподарських угідь цієї країни вважається слабо зараженою, а сотні тисяч людей відчули на собі дію радіаційного зараження. Стали масовими випадки лейкемії і раку щитовидної залози, плюс стали дуже поширеними різноманітні серцево-судинні захворювання.
У економічному плані втрати Білорусі складають приблизно $235 мільярдів доларів США.
Радіоактивні дощі випали навіть в Ірландії
Недаремно ця катастрофа отримала сьомий рівень - дійсно, вибух реактора №4 з подальшим викидом радіоактивного матеріалу мав глобальні наслідки. Через деякий час по всій Європі і навіть в Ірландії випали радіоактивні дощі.
За оцінкою Британського міністерства здоров'я, 369 ферм і майже 200 тисяч овець до цих пір несуть в собі сліди цього забруднення. Правда, в 1986 році кількість таких овець досягала 4 мільйонів.

Близько 97% радіоактивного матеріалу 4-го реактора знаходиться в саркофазі, який потроху руйнується
Ліквідатори ЧАЕС дуже швидко збудували надійний для того часу саркофаг, який перешкодив подальшому розповсюдженню радіоактивних речовин з реактора. Влада СРСР збиралася через 20 років замінити саркофаг на новий. Проте, як ми всі знаємо, "віз і нині там". Зараз саркофаг поступово руйнується, його поверхня покрита тріщинами, ширини яких цілком достатньо, щоб всередину пробрався щур.
Для того, щоб побудувати новий саркофаг, потрібно більше 2 мільярдів доларів. В України таких грошей немає, а інші країни не поспішають виділяти засоби.

http://cikavo.com/article/14599.html

середу, 13 квітня 2011 р.

Пам’ять про Чорнобиль


Голосить дзвін стривожено у квітні,
засмучує весняні дні привітні,
озветься в серці кожної родини
і стогоном у грудях України.
Над Прип’яттю весна у двадцять п’яте
деревам приміряє пишні шати.
Усе цвіте, радіє, веселиться,
в кущах бузку гніздо лаштує птиця.
Життя триває. Наче застороги,
дрімають заколисані тривоги,
та пам’ятають спорожнілі хати,
яким буває грізним мирний атом.
І ти не забувай про це, дитино,
та свічку запали за Україну.
Загояться землі болючі рани.
Вона воскресне, з попелища встане!

Леся Вознюк

http://lesia.vozniuk.com/about/


ЧОРНОБИЛЬ...

26 квітня минає 25 років, як звістка про аварію на ЧАЕС облетіла весь світ...
Сьогодні не всі знають дату катастрофи та її наслідки...
http://www.chornobylmuseum.kiev.ua/index.php?lang=uk